CLICK ME!

Tuesday, January 29, 2013

Kuih Makmur

Posted by Belle Edwin at 10:32 AM
Hi apa kabar semua? macamana hujung minggu kamu?
kalau di KL dan Selangor, panjang cuti hujung minggu..
sebab semalam hari Isnin cuti gantian hari Thaipusam yang jatuh pada hari minggu..
Sebenarrnya banyak plan saya masa hujung minggu tu,
tapi Heaven, anak lelaki saya demam la pula sejak hari Sabtu,
nasib baik semalam suda sembuh! Syukur!
saya pun tidak tau apa punca dia demam.. -_-
mungkin mahu tumbuh gigi, tapi bila saya perika gusi dia,
tiada pula kelihatan Mr.Tooth itu.. ermm. -_-'
so, semenjak semua plan terpaksa dibatalkan
saya pun dengan perasaan hiba (*atukei!)
mengisi masa lapang,(*lapang la sanggat!)
dengan membuat Kuih Makmur versi Sabah.
kalau kamu pernah makan kuih makmur versi semenanjung,
lain sikit rupa dan rasa dia ok! mula2 rasa pelik juga, tapi abis juga saya makan! kekeke
So sy mau kongsila resipi Kuih Makmur yang baru2 saya buat
manatau ada kamu yang tiba2 saja rajin mau buat kuih kan..

Bahan-Bahan

1/2kg Kacang Tanah
1/2kg Tepung Gandum
250gm butter 
(*saya lebih suka pakai butter daripada minyak sapi, saya tidak berapa suka dengan bau minyak itu!
p/s lagipun lagi murah! hahaha)
Gula Aising
Gula
Garam
Susu Tepung

Cara-Cara:

1. Mula2 goreng tanpa minyak kacang tersebut sampai garing k!
Kalau kamu beli kacang yang ada kulit macam saya beli semalam, logot-logot la kamu buka kulit..haha

Kacang yang telah siap digoreng dan dikopek kulitnya.. ermm..rajin juga saya..(p/s mestilah kalau pasal makan :P)
2. Tumbuk kasar kacang tersebut.
tumbuh halus pun boleh juga, tapi lebih sedap kalau kasar!  ;)


3. Tepung pula, masak tanpa minyak juga. Ini tips mama saya, dia cakap ini untuk bagi tepung tersebut masak, emm...ikut saja la! kemudian ayak tepung tersebut supaya tekstur tepung tersebut lebih gebu dan halus. (*lupa ambil gambar)

4. Masukkan kacang yang telah ditumbuk ke dalam tepung dan gaul.


5. Masukkan juga gula (dalam 1 atau 2 sudu makan) , tidak payah banyak sebab kacang kan suda manis, lagipun kuih ni akan disira sama gula aising juga


6. Dan sedikit garam, bagi dia rasa lemak2 sikit...


7. Lepas tu, cairkan butter. 
250gm atau 1 buku/ketul butter pun suda cukup untuk portion 1/2kg tepung dan 1/2kg kacang ni


8. Masukkan butter cair dalam adunan dan kacau hingga sebati.
Gambar kanan, final look.



 

8. Lepas ni, mau masak suda.
Griskan loyang dengan butter/ marjerin dan bulat2kan doh tersebut. Ikut suka kamu la mau bulatan besar atau kecil. Tapi lebih baik dalam diameter 2cm. supaya tidak perlu tunggu lama untuk masak.

Letak nipis sahaja ya, kalau tidak, jadi kuih makmur goreng la nanti! hehe

bulatan kecil-bulatan kecil..buuuulatan besar!
9. Lepas tu, bakar doh tersebut.
Suhu: 160'c selama 20 minit (lupa ambil gambar juga -_-')

10. Setelah masak. sira atau kasi lumur (*betul ka ayat ni ar?) kuih tersebut dalam campuran Gula aising dan susu tepung
(sy pakai susu anak saya saja! hahaha...lupa beli susu biasa...ganti dengan Creamer pun boleh sebenarnya)



11. TADA..SIAP! bolehla simpan dalam bekas. Mahu makan terus pun boleh!


Okla kawan-kawan, kalau terlebih rajin boleh la buat kuih ni ar..
selalunya kuih ni bukan la popular sangat masa hari perayaan,
tapi bila hujung2 perayaan, inila biskut yang paling sedap! hahaha

*logot-logot (Dusun) : Pelan-pelan

p/s: Karangan BM ok!

14 comments:

Jue said...

Buat Kuih makmur kah nie...Mcm senang saja mau buat kan...

Just said...

sia pun suka kacang kasar.. btw, ada jual bah kacang yg sdh kena tumbuk sedia d giant. rajin gila ko belle! hahahah.. tp sia lagi suka kalau tu kacang kena taruh d tgh2 tu bebola instead of kena gaul trus.. kureng sikit urmmm dia.. tp cpt la.. heheheh..

Belle Edwin said...

iya...snang ja ba...lagi pun kasi bulat2 ja kan.. :)

Belle Edwin said...

oamigad! sy nda pernah tau o ada kana jual gitu...hahahaha
hem..hem...rajin ba! hahaha...
ala lain taste kita just...sy nda suka yg kana taru d tangah..
nda feel sy rasa, sebab di tanga ja ada kacang.. :P

Just said...

pula!! janji mkn and kenyang ba kan! hihiihhi

Belle Edwin said...

hahaha...itu paling penting! hahaha

StellaClaire-Richard said...

Wah sya mau buat oh ni belle..

Belle Edwin said...

bah buat la..modal pun kurang RM20 ja..blh buat 1 balang besar.. :)

Wyne Mouren said...

Dalam banyak-banyak kuih...ini lah kuih makmur sa paling terror buat juga. My Mommy juga lah yang tukang ajar hehe!

Sarah said...

rajinnya ko belle! kuih pebret ni time2 raya. slurrp...

Belle Edwin said...

tapak kita wyne! hahaha..samala ini jak yg paling sy tau...kekekekeke

Belle Edwin said...

cuti hujung minggu kak..kan panjang..
ingat mau pg bejalan2..tapi anak pula demam.
.terpaksa memerap dlm rumah ja ni...
isi2 masa lapang bikin kuih..
sambil sesi menggemukan badan.. kekeke

ღ NinieJane ღ said...

WAHHH, nt sa try hehehehe sedap

hussain said...

sia mo try juga ni sudah la faberet sia ni kuih makmur hahahha

Post a Comment

The Einstein words! :)

 

Sumandak of Ranau Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting