CLICK ME!

Monday, February 13, 2012

Antenatal Check Up

Posted by Belle Edwin at 1:30 PM
Biasala..apa lagi sy mau cerita kan..
ibu-ibu mengandung ni..cerita pasal hal2 mengandung la...
so today is my antenatal check up..
BP is ok...everything goes well today..
except my last visit...
talampau over weight dia bilang tu nurse..
i supposed to gain 1-2 kgs a month...
tapi sy ni melebih2...gain 3.5kgs in 1 month...
so i was advised to come and give them a visit after 2 weeks...
which is today lai tu..
****
so what exactly i want to serita2 ni kali ialah (*skema)
i was asked by a couple my friends before ba..
durg tanya kenapa my baby bump kecik? even my husband ask the same thing too...
so sy pun tanya la Nurse 1, who i deal with la..
sy cakap 'ada kwan2 sy tanya sy, kenapa baby bump sy kicik..so is it actually normal?'
Nurse 1 "biasanya baby 1st ni memang macam tu..sy check tadi pun ok juga.'
tiba2 Nurse 2 duduk di sebelah meja Nurse 1, yang sy tidak deal with ok...
'Kawan kamu tu bukan nurse kan..kenapa nak percaya!'
dengan intonasi yang agak tembirang..
chenggg!!!!!!!... so i was like...aik pahal ko ni!
sy jwb 'Manala sy tau...diaorg pun org2 lama kan'
she then replied and repeat the same dialogue..
sy balas 'pasal tula saya tanya kamu'... pastu dia pun senyap...
****
tanya pun salah....explain bagus2 macam Nurse 1 kan ok...
kicik ati sy ma baby (*ceh!! padahal sy jak yg sakit ati..hahah)
oyah...btw, im not satisfied with their service juga...
but well, as others says..
Public Clinic kan... standard la kalau tindakan macam siput yang berjalan kehampaan..
****
So today's lesson...
Im in 19 weeks now..
and if u pregnant with 1st baby..
and ada org tanya napa baby bump kamu kick...
itu NORMAL ok..
:)

*My bump at 19 weeks*

12 comments:

Angel said...

Wah. First of all, congratulations! I don't know if I have congratulated you tapi biarlah terlebih, jgn terkurang kan. Hehe.

Wlupun sa x pernah pregnant (kecuali 'pregnant' lemak), sa rasa 1st baby mmg kecil. Mcm d tempat kerja sa kan, dia pregnant tapi believe it or not, 7 bulan baru ketara perut dia ah (dengan keadaan berbaju kurung la). And badan dia pun mmg kecil.

Tu nurse sa rasa kekurangan kasih sayang bah tu. Itulah jawapan dia pun yang kurang kasih sayang punya. Sabar ya mami muda :)

StellaClaire-Richard said...

congrats moi..:)
wah 19 weeks sdh ;)

Belle Edwin said...

angel> sy rasa suda ko conratulate sy tu mo.. :) hehehe..yaka? sy rasa sy cam dia la ni kali...skrg masih muat lagi baju kurung..sy pun pakai baju kurung lagi ni...baju kurung pahang ni...besar kan baju kurung pahang tu...tu yg lg nda nampak bump sy...
IYA!!!!! sy rasa mimang dia kurang kaseh dan shayang tu...sakit hati i teringat dia...biarla...sabar...

Stella> thanks moi...iya 19 weeks suda ni..baru ni pun sy rasa barat suda ni.. :)

Just said...

Ko check up d mana moy? kalau sia, malas sia mau tnya2 tu nurse2 semua abis mmg drg nda brp terrer menjawab jg. bikin panas seja ni! sia yg 1st one pun 5bln msh kicil lg tu perut. msh pakai baju besa2 lg ni. heran urg upis..

Alice Da' Great said...

Belle mcm ni ja bsr bb bump sy time mau teberanak sdh.. hehe

Belle Edwin said...

just> d klinik kg pandan dalam...miskin btl tu klinik ni..check darah pun result dia on next visit baru tau..TV pun rusak..teda water dispenser,..jam dinding pun 2 kali suda visit sy, masih nda kana tukar2 tu batery..sedih tul..next visit sy sedia bawa batery la..kasi derma... :)hehehe...sy tanya2 jak..bab mum n MIL sy pun suruh jak tanya..iyalah mgkin durg pikir semua klinik layanan dia sama ba kali tu...

alice> hehe...ko gia kicik dari sy...hehe..basar ba babybump ko alice.. :)

vie said...

belle mcm basar ja tu dr pandangan mata sy..hehe

AnnieMing said...

Sa rasa dulu yang 19wks sa punya baby bump telampau diselaputi lemak2 sekeliling, itu la nampak besar. Hehe.. Iih sa rindu angkat2 baby dalam perut oh bila tingu gambar ko! :D Sa rindu yang mau tingu dia melalui scan tuh. Haha.. Bagus2 sudah bulih tingu live, sa mau juga la bah tingu dia di screen kan.

Take care aa mummy!

Belle Edwin said...

kicik tu klu sy pki baju...hahaha...klu bogel camtu nampak basar...hahaha

Belle Edwin said...

hahaha...annie..klu sy baru pas makan...nampak basar..klu blm makan kan kicik...hahahaha..shiok ba yg scan kan...curious ni...mau teka2 mana tangan, mana kepala...apa dia buat..kan..hehehe

kuai said...

wow.. congratulations Belle!!.. baru sa tau ko preg.. ha-ha!.. bah welcome to d club soon.. nah, biasa la tu komen pasal perut kecik or besar.. masa sa preg 1st baby, suma pun ckp perut sa kecil.. skrg at 26 weeks preg pun gitu juga.. tapi kata-kata seorang mama dulu yg sa x pernah lupa.. "kecil ka besar tu baby keluar, sakit dia sama saja tuh" dia bilang.. sa rasa tu mama lucu o.. hahaha..

ny, enjoy maternity Belle!!

nc said...

kiut gia.. :) hehe..baru sa tejalan2 p sini belle. rajin ko bloggin time pregnant o.. :)

Post a Comment

The Einstein words! :)

 

Sumandak of Ranau Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting