CLICK ME!

Thursday, January 31, 2013

New Look..Finally!

Posted by Belle Edwin at 8:30 AM 5 comments

FINALLY!
Blog got its new look!
Terima kasih kepada tiada kerja patut di buat masa kini!
Thanks to Annie for the link she gave me the other day!
Got this template from 
well, since i am myself really into her blog template,
sebab kiyut ni, ada karikatur dia..
so im thinking to have one like her la! (*ikut2 ba ;P)
but, i think hers is custom made.
'Dear Annie, sang manah kawuh buwat itu katun2 kawuh?'
****
Did u noticed the girl on top right..itu mimang ni template punya itu.
bukan saya itu!
I really like to have Me, Mr. Husband and Son Heaven cartoon on top of this blog.
emm~~
****
Tapi, apa2 pun...
i should be proud of myself to make an effort and do this renovation
Good Job Belle! (*tepuk2 bahu sendiri)
****
Jadeh! cantik ka tia blog sia?
p/s: btw, BLUE is my new PINK!

till next post!
God bless!

Wednesday, January 30, 2013

Wordless Wednesday (#7)

Posted by Belle Edwin at 8:00 AM 5 comments

Tuesday, January 29, 2013

Kuih Makmur

Posted by Belle Edwin at 10:32 AM 14 comments
Hi apa kabar semua? macamana hujung minggu kamu?
kalau di KL dan Selangor, panjang cuti hujung minggu..
sebab semalam hari Isnin cuti gantian hari Thaipusam yang jatuh pada hari minggu..
Sebenarrnya banyak plan saya masa hujung minggu tu,
tapi Heaven, anak lelaki saya demam la pula sejak hari Sabtu,
nasib baik semalam suda sembuh! Syukur!
saya pun tidak tau apa punca dia demam.. -_-
mungkin mahu tumbuh gigi, tapi bila saya perika gusi dia,
tiada pula kelihatan Mr.Tooth itu.. ermm. -_-'
so, semenjak semua plan terpaksa dibatalkan
saya pun dengan perasaan hiba (*atukei!)
mengisi masa lapang,(*lapang la sanggat!)
dengan membuat Kuih Makmur versi Sabah.
kalau kamu pernah makan kuih makmur versi semenanjung,
lain sikit rupa dan rasa dia ok! mula2 rasa pelik juga, tapi abis juga saya makan! kekeke
So sy mau kongsila resipi Kuih Makmur yang baru2 saya buat
manatau ada kamu yang tiba2 saja rajin mau buat kuih kan..

Bahan-Bahan

1/2kg Kacang Tanah
1/2kg Tepung Gandum
250gm butter 
(*saya lebih suka pakai butter daripada minyak sapi, saya tidak berapa suka dengan bau minyak itu!
p/s lagipun lagi murah! hahaha)
Gula Aising
Gula
Garam
Susu Tepung

Cara-Cara:

1. Mula2 goreng tanpa minyak kacang tersebut sampai garing k!
Kalau kamu beli kacang yang ada kulit macam saya beli semalam, logot-logot la kamu buka kulit..haha

Kacang yang telah siap digoreng dan dikopek kulitnya.. ermm..rajin juga saya..(p/s mestilah kalau pasal makan :P)
2. Tumbuk kasar kacang tersebut.
tumbuh halus pun boleh juga, tapi lebih sedap kalau kasar!  ;)


3. Tepung pula, masak tanpa minyak juga. Ini tips mama saya, dia cakap ini untuk bagi tepung tersebut masak, emm...ikut saja la! kemudian ayak tepung tersebut supaya tekstur tepung tersebut lebih gebu dan halus. (*lupa ambil gambar)

4. Masukkan kacang yang telah ditumbuk ke dalam tepung dan gaul.


5. Masukkan juga gula (dalam 1 atau 2 sudu makan) , tidak payah banyak sebab kacang kan suda manis, lagipun kuih ni akan disira sama gula aising juga


6. Dan sedikit garam, bagi dia rasa lemak2 sikit...


7. Lepas tu, cairkan butter. 
250gm atau 1 buku/ketul butter pun suda cukup untuk portion 1/2kg tepung dan 1/2kg kacang ni


8. Masukkan butter cair dalam adunan dan kacau hingga sebati.
Gambar kanan, final look.



 

8. Lepas ni, mau masak suda.
Griskan loyang dengan butter/ marjerin dan bulat2kan doh tersebut. Ikut suka kamu la mau bulatan besar atau kecil. Tapi lebih baik dalam diameter 2cm. supaya tidak perlu tunggu lama untuk masak.

Letak nipis sahaja ya, kalau tidak, jadi kuih makmur goreng la nanti! hehe

bulatan kecil-bulatan kecil..buuuulatan besar!
9. Lepas tu, bakar doh tersebut.
Suhu: 160'c selama 20 minit (lupa ambil gambar juga -_-')

10. Setelah masak. sira atau kasi lumur (*betul ka ayat ni ar?) kuih tersebut dalam campuran Gula aising dan susu tepung
(sy pakai susu anak saya saja! hahaha...lupa beli susu biasa...ganti dengan Creamer pun boleh sebenarnya)



11. TADA..SIAP! bolehla simpan dalam bekas. Mahu makan terus pun boleh!


Okla kawan-kawan, kalau terlebih rajin boleh la buat kuih ni ar..
selalunya kuih ni bukan la popular sangat masa hari perayaan,
tapi bila hujung2 perayaan, inila biskut yang paling sedap! hahaha

*logot-logot (Dusun) : Pelan-pelan

p/s: Karangan BM ok!

Friday, January 18, 2013

I do look like Shit!

Posted by Belle Edwin at 1:27 PM 12 comments
Yes i am! :)
****
Currently reading this book


Mum In a Million by Judith Holder.
Buy this book during the latest Big Bad Wolf Book Fair
it only cost me RM10!
murah kan.?
****
since being a mother for about 6 months and 8 days (hamboi...siap hari ah!)
yes, i admit that i do look like shit..
hahahaha...
according to this author

Page 31

Good Mother look like shit!
hahaha....funny huh?!
yes, i am proud to say that i am a good mother.
Not the perfect one yet i know im good.
yes, there is still some of time management and juggling role issue,
but i know, i will and can overcome it sooner.
****
so kawan2...
adakah anda juga kelihatan seperti tayeh? kekeke
Heaven: Omai!! My mum is shhhhs...
me: Please be proud of me son..hehe

Thursday, January 17, 2013

Makan Makan

Posted by Belle Edwin at 3:18 PM 5 comments
Who doesn't love to eat?
I always love to eat (*tapi bila gumuk, insaf sikijap..standard la)
when it come to dine out,
Bro always put the responsiblity on me to find the best restaurant to dine in.
well, bila ja dia suru cari tampat makan
itu bermakna, all expenses is on him!
lagi la semangat i cari tempat yew...!
and he always say that im REALLY GOOD on finding the best place :) (*see the babat la bro! :P)
gayo nakan kan?
wanna know how do i find the best places to dine in?
****
Tada!!!
This is my Bible of Finding the Best Restaurant to Dine In



the last 2 restaurant we dine in are;



It was during Christmas
since kami nda balik kampung masa tu
so,we are having a simple Christmas dinner here.
Restaurant business hour is on 5pm until 1am, 
and until 2pm during saturday only.
Nasib baik kami datang awal, on our way out..
punya main panjang Q tunggu giliran mau dine in!
it was Christmas perhaps.
Food Price is reasonable
Food taste is Good, worthy with the price
but the steak is a bit over cooked
so we are having;
(refer picture, from top left to right)
1. Sirloin Steak 
2. Chicken Fondue (paling recommended)
3. Sparkling wine
4. Cheesy Chicken
5. Mix Grill (ada lamb, shrimp and the side dish as pic)
6. i should put the mini pizza pic here, tapi talampau gete mau juga taru gambar sendiri..kekeke 
itu adalah The Gayo Nakan Family, err..Heaven soon to be the gayo nakan baby..

so..sap sap sui..
everything is below rm150+ ,err i forgot the exact amount
since bukan i yang bayar kan.. :P
and of cos the amount is including 3 drinks!


So, we go for Korean food for New Year's Dinner
(trip trip korea la kenen)


and we're having of coz;

1. Dak Galbi 
Dak galbi, also romanized dalk galbi, is a popular South Korean dish generally made by stir-frying marinateddiced chicken in a gochujang (chili pepper paste) based sauce, and sliced cabbage, sweet potato, scallions,onions and tteok (rice cake) together on a hot plate - source Wikipedia
Price: RM19/portion for less spicy sauce
RM22/portion for the spicy sauce
we go for the less spicy sauce, since takut pula sayang nda temakan kalau talampau padas
but, unfortunately it doesn't spicy at all!
mungkin lidah kami ni kabalan kali, tula nda rasa padas -_-'
we should go for the spicy instead
tapi nda apa, first time kan
oh btw, i love the rice cake so much!

2. SOJU 
ngehehehe...
selalu nampak dalam drama korea..haus pula nampak ni botol dari kejauhan
so we ordered 2 bottles of SOJU
RM16/bottle
SOJU - Soju is clear and colorless. Its alcohol content varies from about 16.7%, to about 45% Most brands of soju are made in South Korea. Though it is traditionally made from rice, most modern producers of soju use supplements or even replace rice with other starches, such as potatoeswheatbarleysweet potatoes, or tapioca. - Wikipedia
ala kalau di Sabah Lihing la...
jangan kama..pukulan balakang ni Soju ni..
mirah2 juga diaurang bro and husband.
saya minum sikit jak, or else sepa mau dukung Heaven kan?

So, price is i dont know, feels like kinda pricey but
maybe its the average price..
tak kisah la, im not paying too! kekeke

so, guys..
may the link i gave buli kasi rujukan kamu ya!

p/s: i dont know if both restaurant is serving Halal food.
sorry no info for that ya!

till next post!

babat - lemak pada perut juga dikenali sebagi
buncit..kekeke
Gayo Nakan - Besar makan, kuat makan
gete - Gedik


Wednesday, January 16, 2013

Lucky Draw

Posted by Belle Edwin at 4:26 PM 9 comments
I always said that i've never been lucky enough when it comes to LUCKY DRAW!
ok..ok..
but lately, i think i am quite lucky enough..
lemme story2 about my lucky draw winning
****
My first lucky draw winning was at Church's function in mid last year..
itu time saya sarat mengandung dan sedang menunggu untuk bersalin di kampung..
i buy 10 tixs worth rm10, with no intention to win at all..
sebab tu sambil beramal ba kenen tu..
dan selalu saja nda pernah lucky ar..
so nda berharap sanggat la.
sakali!! i won a big hamper..
samangat ni pigi terima hadiah si 'ikan paus berkaki' itu..
biasala hamper makanan..i think its worth about RM30+ juga la..
nah untung! double the untung sebab its junk food..
which i always love during my late pregnancy!
kiiheii,...macam mau bershuffle ba saya jalan pigi ambil tu hadiah..
****
My Second Lucky Draw winning is also was at Church's function
it was after i'm giving birth to Heaven and he is about 4 months plus by that time.
itu pun kira sambil beramal la juga (*pun mau kasitau kan)
i buy 10 tix, worth rm10 too..
tapi tu orang salah bagi, she miscount my tix and only gave me 8tixs
so saya pun malas mau pigi claim the other 2 tixs
tup..tup! Manang lagi...
1 hamper! yay! sanggat gumbira!
It was TIPUware worth RM30+ juga..
sedih juga la bukan makanan..
tapi sorow po..bikin taru bosow dia bilang mamy saya..
****
and yesterday, there was a function in my work place..
and i won my 3rd LUCKY DRAW! (*Thank God!)
*dancing2..shuffle2*

It was...



(Waaaaaahh~~*sound effect)
Lucky hah?
my number is '018'
when i first looked at that number, i am confident enough that i will won 1 lucky draw.
nda taula..tapi saya dapat rasa..
@_@ omai! i got 6th sense! 
ceh! hahahaha
Hadiah utama was this Phone and TV LCD 24 inches
and funny part is i pray that its not me winning the TV ok!
malu saya mau angkat TV with high heels on.. ceh! 
tapi kalau dapat mau juga..kekekeke
ui...sy rasa macam mau melumpat2 ja dari kerusi pigi ambil ni hadiah
but since im on my Baju Kurung and heels on...
harus bersopan santun pergi mengambil hadiah..
wahahaha
macam bulum puas mau ketawa happy lagi..
****
bah, share ur lucky draw winning experience with me..
kasi share2 the positive aura ba kenen..

p/s: sy rasa, saya patut beli numbur ikur o..
manatau manang kan.. kekeke.. (*tamak)

Sorow po - sukur la
Bosow - KDM traditional food, aka Perkasam in Malay

Tuesday, January 8, 2013

Assembly

Posted by Belle Edwin at 8:54 AM 4 comments
*google pix*
hah! macam ni la perhimpunan kami..
exactly macam School Assembly!
Perhimpunan.. I am really not into this things..
I even want to puke on that words..
FYI, we do have our monthly assembly in my workplace
Which I hate the most! Like SERIOUSLY HATE!
I think its the old fashion of transmitting information
What is the website/portal is for then?
Tutup la tu website tu! also, apala guna tu meeting kena buat?
Cukup-cukup la ba di sekolah saja ada perhimpunan!
And again, what upsetting me the most, it’s begin on 8PM and
My superior makes it compulsory for us to attend it! 
Or else, we need to prepare a reason letter.Like FISH!
 Don’t they get why do we have the 3 working hours (*govt sector)? 7.30, 8.00 and 8.30?
Mine is 8.30-5.30 and why do I take that because I can’t even manage to reach office before 8!
Not because I can’t woke up earlier than usual.
I woke up at 6.15am today, like very early for me to woke up ar! -_-‘
prepare my son’s meal (*porridge) and get ready
Send son to Just’s house at 7am (*her mum is baby sit my son)
And, I blame on KL traffic too! I’m stuck at one place for about 40mins!
And after a rushing morning, I’M LATE! Didn't manage to reach before 8!..sish!
Phew…(*inhale ..exhale)..i need to focus on positive things…
So here I am, blogging and preparing my reason letter..fish!

Friday, January 4, 2013

New Background needed!

Posted by Belle Edwin at 4:23 PM 6 comments
I Dont even know when is the last i change my blog template/ background
oh btw did u noticed the
'The Cutest Blog on The Blog' sign on right top corner of my blog..


sy pun ndatau kenapa tu benda ada sana~_~
im not purposely put that sign ar..
btw, not cute at all pun..
samak ada la!
i noticed it was there since the 2nd last i updated the template..
mungkin dari link2 yang saya copy paste kali..
oh, forget about that.
****
Seriously, i need new template
so, kawan2 cuba share dulu
kamu dapat template dari mana?
kasi idea dulu

p/s: thinking of getting my own domain

Wednesday, January 2, 2013

Thank You 2012, BRING IT ON 2013!!

Posted by Belle Edwin at 3:56 PM 10 comments
2nd day of 2013!
i noticed some of our Blogger friend have already posted about their 2012 review..
so sy pun mau gete-gete post my 2012 review..
****
Nothing much happens to me last year other than pregnancy and giving birth
but still i want to share this picture with you
5.2.2012 : On my 4th months of Pregnancy

06.04.2012. Finally after almost 2 years of marriage baru saya print our actual wedding photobook.
Best part of it, i received in on my Birthday,, What a coincidence! 

30.06.2012 - 10 days before deliver...
One of my aunty say..macam bukan mengandung..macam saya taru bola underneath my cloth,,kekeke

10.07.2012 - 1.10pm. Our lil King McHeaven is born..
First daddy-son time
and first pic i took of Heaven!

10.07.2012 - 11.01pm late night...
my first mummy-son pic that taken on my phone:)

18 days after giving birth
What a funny expression Heaven!! hahahaha

28.07.2012 - During confinement period.
Lil brother ask, 'kenapa ko kurus tiba2? Kapala ko basar dari badan ko o'
29.12.2012 - Aww...Son, you grow too fast...mummy feel old already! :*

HAVE A PROSPEROUS NEW YEAR 2013 YA!

Have you set your 2013 resolution?
I am done with my list
here i reveal mine!



wah! hebat kan..siap ada picture lagi!
saya buat assignment ba tadi..so tiba2 stuck..sy buat la ni...
 so...

1. PIXIE HAIRSTYLE
 as i post before, i hope that i can get husband's permission to have this boyish hair style
wish me luck guys!

2. VISIT 1 OF SABAH's ISLAND
ok..you may laugh at me!
never in my life ever visit one of Sabah's Island ar!
Shame on me as Sabahan..iya...-_-'
i've already list a couple of island for me to visit..
so yes..i need to start the bikini hunting now..
bagus kalau sy pakai pun.. :P

3. BETTER GRADE
yes i admit, since im pregnant, i cant maintain my good grade..
currently, mine is VERY BAD!
its really hard you know..
i am easily fall asleep while im pregnant.. (*alasan)
jadi..saya akan belajar bersungguh-sugguh pada tahun ini!

4. GATHER MONEY
I've set my goal.
and hopefully im manage to hit that goal!..
(wah..macam mau sipak bola pula)

5. GENTING HIGHLAND VISIT
 another laughing stock!
iya..iya..
its almost 8 years im here in Tanah Malaya..
but never step my foot on that land..
kesian kan..?

6. LIVING MY LIFE POSITIVELY!
be in my personal life or working life.
ingat sinang?
as for work: sy cuba untuk tidak lewat dan no Malas Cert for entire year..kekeke...
and for personal life:
 biasalah manusia kan..sinang jak dengar cerita negative dan berprasangka negative ni...
I WILL think and act positive!
iyala, nanti..sy juga yang sinang ati kan..

7. LAST MINUTE VACATION
macam saya tingu di TV,
pack my back, heading to airport and take the 1st flight to anywhere..
hamboi!!! pengaruh TV kan!
okla...itu kalau kana numbur buli la..
kalau travel by car pun buli la!
hehe..


 

Sumandak of Ranau Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting